Aantal cybercrime-misdrijven neemt toe

Waar het aantal fysieke woninginbraken als gevolg van de coronacrisis is gedaald, is het aantal cybercrime-misdrijven juist gestegen. Vergeleken met 2019 is het aantal cybercrime-misdrijven in de eerste vier maanden van het jaar landelijk gestegen van 1286 naar 2783 (zie onderstaande grafiek).

Verschillende soorten cybercrime-misdrijven

Cybercrime-misdrijven kunnen bestaan uit hacks, DDos-aanvallen, virussen, phishing, diefstal van computergegevens of ransomware. Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis (op bijvoorbeeld een werklaptop), hier richten cybercriminelen hun pijlen op. Daarnaast ziet de politie tijdens de coronacrisis ook een forse stijging van WhatsApp-fraude. Bij WhatsApp-fraude probeert de cybercrimineel een slachtoffer geld over te laten maken via WhatsApp middels een profiel van bijvoorbeeld een kennis of familielid. Dit valt dan weer onder digitale oplichting.

Aantal cybercrime-misdrijven in Nederland door de jaren heen:

Bron: Politie

Digitale opsporingsonderzoeken

Om het stijgende aantal cybercrime-misdrijven aan te pakken gaat de politie hulp inschakelen van burgers met bovengemiddeld veel computerkennis. Samen met deze burgers gaat de politie aan de slag met verschillende digitale opsporingsonderzoeken. Lees hier meer over in dit artikel.

Bron: Brabants Dagblad