Bescherm de digitale schatten van je onderneming

Bron: KvK

Cybercriminaliteit neemt toe. Dus ook jij moet maatregelen nemen. Misschien gebruik je sterkere wachtwoorden dan vroeger, of maak je vaker een back-up. Securityadviseur Jeroen Kasbergen legt uit hoe je bepaalt wat de belangrijkste digitale schatten van je bedrijf zijn. En hoe je ze beveiligt.

“Digitale schatten, dat zijn je digitale producten en je gevoelige gegevens. Bijvoorbeeld je ontwerpen, je teksten, je patenten, je ideeën, maar ook je klantgegevens”, zegt Jeroen Kasbergen, cybersecurityadviseur bij Digital Trust Center (DTC). Hij praat vaak met ondernemers over de digitale veiligheid van hun bedrijf.

Geld waard

Je beschermt sommige digitale gegevens omdat ze geld waard zijn. “Denk aan de schoolfotograaf”, zegt Kasbergen. “Het is niet voor niets dat ik een voorbeeldprint van de foto’s van mijn kinderen krijg. De echte foto’s zijn geld waard. Waarschijnlijk beveiligt de fotograaf ze extra goed, want als die ze kwijtraakt of er niet meer bij kan, moet die opnieuw foto’s maken. Dan verliest de fotograaf het vertrouwen van de school.”