Bescherm jouw bedrijf tegen een cyberaanval: 5 tips voor cyberveiligheid

Het risico op een cyberincident is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel bedrijven weten niet goed hoe ze zich hiertegen moeten beschermen. Dit in combinatie met het toenemende gebruik van IT-systemen zorgt ervoor dat hackers gemakkelijk kunnen toeslaan. In dit blog geven we 5 tips die ervoor kunnen zorgen dat je geen slachtoffer wordt van een cyberaanval.

1. Gebruik complexe wachtwoorden of wachtwoordzinnen

Het klinkt logisch, maar in de praktijk zien we dat veel mensen nog steeds eenvoudige wachtwoorden gebruiken. Vooral voor accounts van cruciale applicaties of systemen is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van complexe wachtwoorden of wachtwoordzinnen. Ook is het belangrijk om andere wachtwoorden te gebruiken voor je verschillende accounts. Als het bijhouden van al je wachtwoorden een probleem vormt, kan je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager kan unieke wachtwoorden genereren en opslaan.

2. Maak regelmatig online en offline back-ups

Om verlies van data te voorkomen is het aan te raden om regelmatig back-ups te maken van je (bestanden op je) werkstation, telefoon of tablet. Mocht je slachtoffer worden van bijvoorbeeld gijzelsoftware, dan kan je de kopie van je gegevens benaderen om zo schade te voorkomen/beperken. Je kunt online en/of offline back-ups maken. Bij online back-ups wordt er gebruik gemaakt van een online opslagdienst. Bij een offline back-up worden je bestanden op een losgekoppelde gegevensdrager zoals een harde schijf gezet. Het advies is om naast online back-ups ook een offline back-up te maken.

3. Installeer software-updates (automatisch)

Producenten van applicaties en andere programma’s zoals Microsoft brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken tegen te gaan of te verhelpen. Maak ook hier waar mogelijk gebruik van automatische updates. Controleer in andere gevallen minimaal maandelijks of de software up-to-date is.

4. Train je personeel

Ook als je gebruik maakt van de beste technieken en processen om je IT te beveiligen kunnen er nog cybersecurity incidenten voorkomen. Een groot deel van de incidenten komt namelijk voort uit de menselijke kant van cyberbeveiliging. Het is van belang dat het personeel op de hoogte is van de basis securityregels. Dit kan door middel van (periodieke) awareness-trainingen. Op die manier wordt het personeel getraind om steeds veiliger te werk te gaan zodat cyberincidenten voorkomen kunnen worden.

5. Meld je aan voor de cyberscan, nu het nog kan!

In samenwerking met de provincie Zuid-Holland biedt het Cyber Netwerk Drechtsteden een verkorte cyberscan van twee dagen aan voor slechts 250 euro. Pak als bedrijf deze unieke kans en ontdek jouw grootste cybersecurity risico’s voordat het te laat is.

(het aantal plaatsen is beperkt)