Beveiligingstips voor je eigen website

Het coronavirus brengt helaas een toename van het aantal cyberincidenten met zich mee. Cybercriminelen misbruiken de onzekerheid rondom het coronavirus. Ze proberen door middel van neppe berichten de aandacht te krijgen van personen en bedrijven.

Een groot deel van de websites draait tegenwoordig op een contentmanagementsysteem (CMS) als WordPress of Joomla. Dit komt vooral door het gebruikersgemak en de laagdrempeligheid voor gebruikers. Door middel van een CMS kunnen gebruikers gelijk aan de slag met het inrichten en vormgeven van hun website. Eenmaal ontworpen is zo’n website relatief goedkoop te onderhouden.

Naast de genoemde voordelen zitten er echter ook risico’s aan het gebruik van een CMS. Zo is het mogelijk om voor verschillende functionaliteiten plug-ins te installeren. Deze plug-ins zijn helaas lang niet altijd veilig en ze vergroten de kans dat een website gehackt wordt.

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om de kans op een cyberaanval op uw website te verkleinen. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:

1. Update uw systemen en plug-ins

Een van de belangrijkste tips om een website veilig te houden, is het tijdig updaten van een contentmanagementsysteem en alle plug-ins. Er kan bijvoorbeeld een beveiligingslek gevonden zijn, die middels een update van het systeem verholpen wordt. Deze beveiligingslekken worden tegenwoordig razendsnel gedeeld op het internet. De kans dat hackers het lek binnen korte tijd misbruiken neemt hierdoor toe.

2. Kies veilige en betrouwbare website hosting

Naast het updaten van het contentmanagementsysteem en de bijbehorende plug-ins, is het belangrijk om voor veilige website hosting te kiezen. Het advies van experts is duidelijk: goedkoop is vaak duurkoop. Ga niet voor het goedkoopste pakket dat op internet te vinden is, maar betaal iets meer voor een veilig webhostingspakket.

3. Installeer een SSL-certificaat

Een derde tip van experts is: installeer altijd een SSL-certificaat op de website. Als dit niet wordt gedaan, dan wordt informatie over een onbeveiligde verbinding gestuurd. Hackers kunnen de verbinding onderscheppen om zo inzage te krijgen in gegevens.

Bron: consultancy.nl