Kun je je verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime?

Op de site van de Kamer van Koophandel kwamen we een bijzonder interessant artikel tegen over cyberverzekeringen. Eerder hebben we hier tijdens een van onze sectorsessies ook al eens aandacht aan besteed. In het artikel van de KvK wordt helder uiteengezet waar je op moet letten bij het afsluiten van een cyberverzekering.

Waaruit bestaat een cyberverzekering?

Een cyberverzekering bestaat meestal uit meerdere onderdelen:

Voorkomen: met de verzekeraar kijk je naar de huidige risico’s en neem je waar nodig preventieve maatregelen. Zo kun je verbeterde beveiligingssoftware installeren om je te beschermen tegen virussen en ransomware.

Herstel: als je slachtoffer bent van cybercrime, herstellen experts de schade zo snel mogelijk. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je website weer snel in de lucht is.

Vergoeding van schade: je leidt bijvoorbeeld omzetverlies doordat een virus je computer of server onbruikbaar maakt. Of doordat je webwinkel tijdelijk onbereikbaar is na een ransomware aanval. Je bent verzekerd tot een maximumbedrag.

Een cyberverzekering kun je overigens niet zomaar afsluiten. Net als bij een brandverzekering, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan goede antivirus-, antispy- en firewallsoftware die automatisch worden geüpdatet