Vriend-in-nood fraude. Wat kun je eraan doen?

Op de site van ABN Amro kwamen we een interessant artikel tegen waarin uitgebreid wordt ingegaan op de zogenaamde vriend-in-nood fraude. Wat is het, en hoe kun je je hier tegen wapenen? We vatten een paar zaken kort samen. Het volledige artikel is snel te vinden via de button onder dit bericht.

Belangrijkste advies

Spreek je vrienden, familie en kennissen op een andere manier. Natuurlijk wilt u een familielid of goede vriend helpen als hij of zij hulp nodig heeft. Krijgt u een bericht van een naaste via een onbekend nummer of een verzoek om met spoed geld over te maken van een bekend nummer? Spreek hem of haar dan face-to-face óf bijvoorbeeld via videobellen. Lukt dat niet? Stel die persoon dan een vraag, bijvoorbeeld over vroeger, waar alleen uw familielid of goede vriend het antwoord op weet. Zo controleert u of uw naaste inderdaad het WhatsApp bericht heeft gestuurd en uw hulp nodig heeft.

Tips van ABN-AMRO om vriend-in-nood-fraude te voorkomen

  • Maak nooit zomaar geld over 
  • Stuur uw zescijferige verificatiecode aan niemand door 
  • Krijgt u een e-mail om ‘verificatie in 2 stappen’ uit te schakelen, maar heeft u dit niet aangevraagd? Klik dan niet op de link.

Bron: website ABN-AMRO