Een extra slot op je accounts: hoe begin je met 2FA?

Bron: KvK

Je gebruikersnaam en wachtwoord zijn goud waard voor een cybercrimineel. Daarmee kan hij op je account inloggen om je te beroven en op te lichten. Je maakt het hem moeilijker met een extra slot: tweestapsverificatie. 2 experts geven je advies over waar te beginnen.

Tweefactorauthenticatie, multifactorauthenticatie, tweestapsverificatie. Korter gezegd: 2FA of MFA. Allemaal woorden voor hetzelfde idee: gebruik naast je wachtwoord een extra manier om te bewijzen dat jij écht de gebruiker bent van je account of de dienst. Om in te loggen heb je dan niet alleen je wachtwoord nodig, maar bijvoorbeeld ook je vingerafdruk of een code die je via sms of een app ontvangt.

Zwakke wachtwoorden

Waarom is 2FA belangrijk? “Omdat de wachtwoorden die we gebruiken niet altijd veilig zijn”, vertelt cybersecurityexpert Erwin Hasenpflug van het Digital Trust Center (DTC). “Het is moeilijk om voor elk account een uniek, sterk wachtwoord te gebruiken. We weten dat de favoriete voetbalclub helaas nog steeds hoog op de lijst van veelgebruikte wachtwoorden staat en dat mensen wachtwoorden hergebruiken bij verschillende accounts.” Als cybercriminelen via deze kwetsbaarheden bij je accounts komen, kunnen ze data of geld stelen. Met 2FA zet je een extra slot op je account.