Wat is een vpn en wat kun je ermee?

Het belang en nut van een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) is handig om je online privacy mee te beschermen. Er zijn verschillende redenen om zo’n privé verbinding te gebruiken. Met een VPN is het namelijk mogelijk om al je internetverkeer via een beveiligde verbinding te versleutelen door een zogenaamde VPN-tunnel. De versleutelde data wordt daarna ontvangen door de VPN-server. Pas daarna gaat de data verder naar de bestemming. Dat klinkt als een boel processen die de internetsnelheid kunnen vertragen, maar dat is zeker niet het geval.

Waarom een VPN nuttig is

Er zijn verschillende redenen om een VPN te gebruiken. De belangrijkste reden om een VPN te gebruiken is om de online privacy te verbeteren. Doordat het internetverkeer wordt versleuteld en je IP-adres wordt veranderd naar het adres van de VPN-server, is het minder gemakkelijk om te achterhalen wie je bent of waar je bent. Een VPN is bovendien een ideaal middel om digitale informatie te beschermen. Zo kun je voorkomen dat hackers toegang krijgen tot informatie die je niet wilt delen.

Daarnaast is een VPN erg nuttig om bijvoorbeeld censuur tegen te gaan. Een land als Rusland blokkeert bijvoorbeeld regelmatig sociale media zoals Facebook of Instagram. Of andere sites die de overheid aldaar niet zinnen. Met een VPN is het mogelijk die blokkade te omzeilen. Het maakt het ook mogelijk om geblokkeerde content alsnog te zien te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Netflix.

Je IP-adres verbergen

Met een VPN is het mogelijk je IP-adres te verbergen. Een IP-adres lijkt op een huisadres; zo weet de postbode precies waar hij het pakketje moet afleveren. Het internet werkt op dezelfde manier. Zonder IP-adres heb je geen internetverbinding. De reden daarvoor is eenvoudig; als je een aantal pakketjes wilt ontvangen, moet de website wel weten waar die pakketjes heen moeten.

Nadelen van een uniek IP-adres hebben is dat het gemakkelijk terug te vinden is wat je op het internet hebt gedaan. Bijvoorbeeld welke websites je hebt bezocht of welke e-mails je hebt verzonden. Hackers kunnen toegang krijgen tot deze informatie, waardoor je privacy geschonden is. Met een VPN kun je je IP-adres verbergen en verwisselen met het IP-adres van de VPN-server.

Je veiligheid vergroten

Door een VPN te gebruiken kun je je online veiligheid vergroten. Steeds meer mensen gebruiken gratis WiFi op hun smartphone of laptop in bijvoorbeeld een café of op het vliegveld. De kans is groot dat ook onwelwillenden toegang hebben tot het gratis internet. Het is daarmee mogelijk om pakketjes van andere gebruikers te onderscheppen en zelfs aan te passen. Zo kunnen hackers toegang krijgen tot je bankgegevens of bijvoorbeeld je e-mailadres hacken. Dit is niet alleen in theorie een gevaar, het gebeurt ook in de praktijk. Door een VPN te gebruiken kun je je online veiligheid vergroten.

Censuur tegengaan

Er zijn steeds meer landen die willen weten wat burgers en toeristen op het internet aan het doen zijn. Of ze zorgen ervoor dat je bepaalde websites niet meer kan bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Rusland, Belarus en China. Vrijwel iedere overheid houdt in de gaten wat je op het internet aan het doen bent. Dat kan een flinke inbreuk zijn op de online privacy van inwoners en toeristen.

Internetsurveillance wordt meestal gebruikt om bijvoorbeeld terroristische plannen te verijdelen. Maar het wordt ook vaak misbruikt. Bijvoorbeeld als iemand onthullingen doet die de overheid in een kwaad daglicht zetten. Daarom is het belangrijk om dergelijke privacyschendingen tegen te gaan. Een VPN kan daarvoor een goede oplossing zijn. Alle verzonden data wordt versleuteld en je locatie wordt veranderd. Zo kun je censuur omzeilen en beter voorkomen dat de overheid meekijkt.

Op zoek naar een handige online hulp bij het zoeken naar een geschikte vpn? vpngids.nl

Bron: vpngids.nl