Chat OpenAI. Een simpel experimentje.

Iedereen heeft het erover. En iedereen vindt er wat van. Wij gaan hier geen mening geven, maar het leek ons wel leuk om ook eens eenklein experimentje uit te voeren m.b.t. het onderwerp cyberveiligheid. We deden dat gewoon in het Nederlands om ook eens te kunnen kijken wat we voor Nederlandse tekst terug zouden krijgen en legden een bewust niet al te scherp geformuleerde vraag voor:

“wat is de beste manier om een wachtwoord op te slaan?”

Dit kregen we als antwoord terug:

De beste manier om een wachtwoord veilig op te slaan is door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, wachtwoordbeheersoftware en goede beveiligingspraktijken. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik sterke wachtwoorden: Een sterk wachtwoord is een combinatie van letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en symbolen. Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie zoals uw naam, geboortedatum of adres in uw wachtwoord.
  2. Gebruik unieke wachtwoorden voor elk account: Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Als een wachtwoord wordt gestolen, kunnen alle accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken in gevaar komen.
  3. Gebruik wachtwoordbeheersoftware: Er zijn verschillende wachtwoordbeheersoftware beschikbaar, zoals LastPass en KeePass. Deze software helpt u bij het genereren en opslaan van sterke wachtwoorden en zorgt ervoor dat u geen wachtwoorden vergeet.
  4. Bescherm uw wachtwoorden: Zorg ervoor dat uw wachtwoorden veilig worden opgeslagen. Gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordkluis op uw computer of telefoon. Deel uw wachtwoorden nooit met anderen en vermijd het opschrijven van uw wachtwoorden op papier.
  5. Gebruik tweestapsverificatie: Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw accounts. Dit vereist dat u naast uw wachtwoord een extra code invoert die wordt gegenereerd door een app op uw telefoon of via een sms.

Prima tips

Natuurlijk, er valt van alles op en aan te merken op de formulering en volledigheid van de bovenstaande opsomming, maar laten we eerlijk zijn, dit zijn in zichzelf prima tips. En het is fascinerend om te zien hoe snel de tekst zich voor je ogen opbouwt. Dezelfde vraag iets later levert overigens een iets uitgebreider antwoord op, gevolgd door de vraag of het nieuwe antwoord beter, gelijk of minder goed is. En zo leert het systeem verder. Waar houdt het op?

Overigens, de tekst van dit artikeltje hebben we zelf opgesteld. Maar dit hadden we natuurlijk ook door de software kunnen laten doen. Zelf proberen? Maak een account aan, en stel je eigen vragen aan het systeem of bekijk een aantal reeds gegenereerde teksten. Fascinerend.