Hoe herken je foutieve informatie?

Het wordt steeds lastiger om juiste informatie te onderscheiden van misleidende berichten. Zeker nu er met behulp van AI berichten kunnen worden gegenereerd waarbij feit en fictie moeiteloos met elkaar worden gecombineerd tot “nieuwe waarheid”.

Blijf alert

Op de site open.overheid.nl vonden we een praktisch document met tips om foutieve informatie te herkennen. Onderaan dit artikel vind je de link naar dit document. In de kern van de zaak komt het erop neer, dat het verstandig is om altijd alert te blijven op de herkomst van een artikel, zeker wanneer dit artikel -of een foto- is geplaatst op social media. Nieuws is in hoge mate manipuleerbaar en via AI zelfs te genereren. We hebben de afgelopen tijd al mooie voorbeelden voorbij zien komen van berichten waarbij beelden vanuit verschillende bronnen -en zelfs perioden- naadloos werden gecombineerd tot “nieuwswaardige” berichten. Op dit moment is het vaak nog wel zo dat als je heel goed kijkt, of leest, je op basis van nuchter verstand de onvolkomenheden in de afbeeldingen of berichten er nog wel uit kunt halen. Maar de “kwaliteit” van nepberichten neemt bijna dagelijks toe waardoor het steeds moeilijker wordt om echte informatie van misinformatie te onderscheiden.

Onderstaand document biedt hiertoe een aantal praktische handvatten. De link is uiteraard veilig, maar check hem gerust door er eerst even overheen te “hoveren”.