Cybercrimecongres Van de 320 aanwezigen 40 slachtoffers!

Maandagavond 3 februari 2020 vond de 5e editie van het Cybercrime congres plaats in het Energiehuis in Dordrecht. Het congres, dat georganiseerd werd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de zeven gemeenten in de Drechtsteden en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Rotterdam, werd afgetrapt door misdaadverslaggever en presentator Peter R. de Vries: “Fijn dat u vanavond allemaal een alibi heeft door hier aanwezig te zijn. Het is tamelijk bijzonder dat een overheidsinstantie mij voor zo’n congres op bezoek vraagt. Bijna altijd word ik door commerciële partijen gevraagd”. Burgemeester Wouter Kolff vertelde daarna waarom de Drechtstedengemeenten het als overheid zo belangrijk vinden om MKB-ondernemers te informeren. Gedurende de avond kregen ondernemers concrete tips aangereikt om zichzelf te wapenen tegen cybercrime.

De jaarlijkse schade van Cybercrime: 10 miljard

De ruim 320 aanwezigen luisterden maandagavond naar een reeks cybersecurity experts, een slachtoffer van cybercrime – en ze deelden persoonlijke ervaringen. De ondernemers kregen harde cijfers te horen. Sofia Badagshi (strategisch adviseur bij de gemeente Dordrecht): “1 op de 8 MKB ondernemers wordt slachtoffer van cybercrime. Dit kost het MKB Nederland jaarlijks 10 miljard aan schade.” Met andere woorden: van de 320 aanwezigen tijdens het Cybercrime congres zijn 40 al eens, of mogelijk, slachtoffer geworden. En dit hoef je als ondernemer niet altijd in de gaten te hebben. Cybercriminelen worden steeds slimmer en geduldiger. Vaak zitten ze al enige tijd in je netwerk en infecteren ze ook je back-ups voordat ze toeslaan.

Slachtoffer Xander Koppelmans weet er alles van. Hij ging failliet na een hack. Zijn bedrijf – waar hij ruim 25 jaar aan had gewerkt – was in een klap weggevaagd. Met als indirecte nasleep een burn-out. Ook verloor hij daarna zijn huis, zijn vrouw en zijn auto. Xander: “Dan denk je het goed op orde te hebben. Ik had digitale beveiliging, firewalls, een mannetje waar ik 600 euro per maand aan betaalde om mijn digitale netwerk veilig te houden en offline back-ups.” Tijdens het Cybercrimecongres deelde hij openhartig zijn verhaal. Dat werd hem in dank afgenomen door alle aanwezigen, waar bij sommigen de tranen in de ogen stonden. Xander werd slachtoffer van een brut-force attack: een cybercrime-aanval waarbij gebruik wordt gemaakt van de rekenkracht van een computer om je netwerk te infiltreren. De aanval stopt niet voordat deze geslaagd is. “Twee jaar later kon ik mijn faillissement aanvragen. De financiële schade was groot, maar de imagoschade nog groter. Je moet het namelijk je klanten vertellen. En zelfs het vertrouwen van mijn eigen medewerkers was weg.”, zegt Sander. “En het ergste is nog: waarom? WAAROM? Wie doet zoiets? Dat vreet aan je.”

Anasha van Tooren (Stadsondernemer Dordrecht)

“Wat een avond! Geweldige sprekers waarmee een (voor mij) minder ‘sexy’ onderwerp gezicht en urgentie heeft gekregen.”

Maatregelen tegen cybercrime

Michael de Man van het CCV: “Cybercrime is een snel opkomend probleem. We zien de traditionele criminaliteit verschuiven naar digitale criminaliteit. We organiseren dit soort bijeenkomsten om het bewustzijn van ondernemers hierover te vergroten en ze te informeren over preventiemaatregelen. Zodat ondernemers kunnen blijven doen waar ze het best in zijn: ondernemen.” Ook Sofia Badagshi beaamt dit: “Uit onderzoek blijkt dat de meeste winst kan worden behaald op het gebied van gedrag en bewustzijn.” In het geval van cybercrime gaat zeker op, dat je het beter kunt voorkomen dan genezen.

Ondernemer Marijke Blok (Hartwerk):

“Bijzonder interessant congres over Cybercrime. De schellen vallen van je ogen.”

Dave Maasland van IT-beveiligingsbedrijf ESET gaf een paar concrete tips: “Gebruik een lange wachtwoordzin in plaats van kort wachtwoord. Tot 7 tekens zijn wachtwoorden makkelijk te hacken. [..] En update alles altijd en direct – het liefst automatisch. Bewaar je back-ups offline en stel 2-factor authentication in.” Ook was zijn boodschap dat je cybercrime nooit 100% kunt voorkomen, maar dat je door in lagen te werken een heel eind komt.

En mocht je dan toch slachtoffer worden van Cybercrime doe dan altijd aangifte, zo luidt het devies van de politie. Ook al levert jou dat in eerste instantie misschien niets op, kan het later doorslaggevend werken in andere of grotere zaken.

Meer weten over Cybercrime-preventie?

Vul de enquête in op cybernetwerk.nl/enquete.